16 april 2024

Lezing Frans Kapteijns 19 maart

Sinds de opening van het 55+ Café voor Senioren zijn er regelmatig interessante lezingen . Het onderwerp van deze lezing was, hoe kan het ook anders: “onze Loonse en Drunense Duinen”. Zo was het op dinsdagmorgen 19 maart de beurt aan Frans Kapteijns Vrijwillig boswachter en natuurgids om in het 55 + cafe te vertellen over zijn passie voor de natuur. Voor vele natuurliefhebbers is Frans bekend om zijn kennis van de natuur maar zeker ook om zijn enthousiaste verhalen. Ditmaal nam hij ons mee in zijn verhaal over de Loonse en Drunense Duinen. Frans vertelde over het ontstaan van de zandvlakte wat terug gaat naar de veertiende eeuw en de ontwikkelingen hierin, Boer en kerk (kerk Venloon) verdwenen doordat het zand ging verstuiven door de kap van bomen en bovenmatige begrazing. Ook Het veen dat een inkomstenbron was voor de bewoners. In het gehucht Giersbergen moesten de mensen voor hun bestaansrecht vechten tegen dat stuifzand. Ophogingen en bomen werden aangelegd om het zand tegen te houden wat ervoor gezorgd heeft dat Giersbergen er nog steeds is. Van de vele vogels, dassen en insecten liet Frans mooie foto’s zien. Velen onder ons zeggen “waarom laten we die bomen niet groeien, dat is de natuur”. Maar het verhaal van Frans maakte duidelijk dat, willen we deze duinen met zijn bossen, bomen en heide behouden, het belangrijk is dat Natuurmonumenten het onderhoudt zodat we kunnen blijven genieten van een mooi natuurpark met een geweldige diversiteit aan bomen planten en dieren. Frans heeft het over hovenieren maar het is noodzakelijk voor het behoud van de biodiversiteit. Het was een prachtige en leerzame lezing waar we veel hoorden wat we misschien al wisten maar zeker ook heel veel hoorden wat bij de leden nog niet bekend was.  Voor de foto’s klik hier.