20 februari 2024

Dagtochten 2024

Wat onze dagtochten voor het komende jaar zijn leest u hieronder. De preciese datum voor elke dagtocht verneemt u op een later tijdstip eveneens hoort u dan wanneer u kunt inschrijven.

 1. 4 Sluizentocht Maastricht
  Rond de klok van 08.30 uur vertrekken we vanaf het Anton Pieckplein naar Maastricht. Hier scheept u in voor een 4 uur durende boottocht vanaf de Maas, om via de sluis van Bosscherveld op de Zuid-Willemsvaart te komen.
  We volgen dit oude kanaal uit 1825 (het lijkt wel een wandelpad in het bos) om bij de sluis van Neerharen 9 meter omhoog geschut te worden. Dat herhalen we nog eens in de sluis van Lanaken. Vervolgens komen we op het grote Albertkanaal. Daar kunt u zien hoe de kanaalgravers zich een weg hebben gebaand door de heuvels en mergel. Aan beide zijden van het schip rijzen de wanden soms wel 60 meter hoog op uit het water.
  In de sluis van Ternaaien wordt u weer 15 meter omlaag geschud om weer op de Maas te komen. Om zo langs de hellingen van de St. Pietersberg op Maastricht af te stevenen.
  U wordt ontvangen op de boot met koffie en Limburgse vlaai. Rond het middaguur wordt er een koffietafel geserveerd.
  Na de boottocht heeft u nog even de tijd om Maastricht te bezoeken. Hierna rijden we weer richting Brabant om deze dagtocht af te sluiten met een heerlijk diner.
 2. Koninklijk Dagje uit Paleis Het Loo
  Op deze dag nemen wij u mee naar Paleis Het Loo. Het paleis en de tuinen zijn gelegen aan de rand van Apeldoorn en is sinds kort weer open na een grote renovatie.In 1684 kochten stadhouder Willem III en prinses Mary een klein kasteel: Het Oude Loo.Ernaast liet het jongen echtpaar een nieuw zomerverblijf bouwen, Paleis Het Loo.Ook een ideale plek voor een paleis tuin, het water voor de bloemen en fonteinen stroomde uit hoger gelegen bronnen.Willem en Mary werden in 1689 koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland.Ze lieten het paleis groter maken, van een besheiden zomerverblijf tot een vorstelijk paleis. Omdat één van de vorsten in het land moest blijven waar ze regeerden, bleef Mary in Engeland. Ze zou haar geliefde paleis nooit meer terug zien, ze stierf op 32 jarige leeftijd. Ook na Willem en Mary bleef Het Loo het zomerpaleis van de Oranjes. Voor Wilhelmina was het paleis heel speciaal, als kind, koningin en oud-koningin was ze het allerliefst op Paleis Het Loo. In 1977 vertrokken de laatste bewoners, Prinses Margriet en haar gezin.Prachtig zijn de koninklijke tuinen en stallen die u natuurlijk ook kunt bezichtigen.Paleis Het Loo, gelegen op de Veluwe, vertelt het verhaal van drie eeuwen hof- en buitenleven van de Oranjes.
  We vetrekken vanaf het Anton Pieckplein naar Hoenderloo waar voor u een heerlijk kopje koffie met iets lekkers klaarstaat. En vertrekken dan naar Paleis Het Loo, waar u de tuinen en de stallen kunt bezoeken.Rond de klok van 16.00 uur vertrekken we weer richting Brabant en sluiten deze Koninklijke dag af met een heerlijk diner.
 3. Rondvaart in Delft en bezoek “De Porceleijne fles”
  Vanaf het Anton Pieckplein rijden we rond 10.15 uur (afhankelijk van uw vertrekplaats) naar Delft waar rond de klok van 12.00 uur een heerlijk lunchbuffet voor u klaar staat in Restaurant het Karrewiel. Na de lunch gaat u inschepen voor een prachtige rondvaart door Delft. Halverwege de rondvaart wordt u ontvangen bij de Koninklijke Porceleyne Fles, voor een prachtige rondleiding.Het is niet met zekerheid bekend wanneer de eerste werkplaatsen zijn ontstaan. Vermoedelijk is het bedrijf pas aan het eind van de 16e eeuw in Delft ontstaan.
  Porselein was een zeer onbekende grondstof en dus werden pogingen gedaan om met inheemse klei het Oosters product zo goed mogelijk te benaderen, hetgeen in een betrekkelijk aantal jaren lukte. Het was vooral in Delft en Rotterdam dat deze pogingen werden gedaan en toen men eenmaal slaagde, breidde het aantal bedrijven in deze steden sterk uit. De Koninklijke Porceleyne Fles, opgericht in 1653, is de enige overgebleven Delftse aardewerkfabriek. Nog steeds wordt het wereldberoemde Delfts aardewerk volledig met de hand beschilderd volgens eeuwenoude tradities. Kortom een zeer indrukwekkende excursie van een eeuwenoud Nederlands product.Na de rondleiding bij de Porceleyne Fles staat de touringcar weer klaar.
  We vervolgen onze dagtocht weer richting Brabant en maken onderweg nog een stop voor een heerlijk diner.
 4. Rien Poortvliet en Landbouwmuseum Tiengemeten
  Vandaag nemen wij u mee naar het eiland Tiengemeten, Het eiland Tiengemeten is van Natuurmonumenten, één van hun allermooiste bezittingen en een ontzettend leuke dagtochtbestemming. Met de pont steek je over naar een stukje ongerepte natuur, hier heerst nog de rust zonder het drukke autoverkeer en lopen Schotse Hooglanders vrij rond.Tiengemeten is de perfecte plek voor het Rien Poortvliet Museum, hier zou hij zelf gewoond kunnen hebben, u kunt hier zijn prachtige schilderijen en tekeningen zien.
  Rien Poortvliet was een “tekende verteller”, een man die geheel op eigen wijze veel succes heeft gehad met zijn manier van schilderen. En dan waren er natuurlijk zijn kabouters.
  Het Rien Poortvliet Museum heeft er een speciale kabouter wondere wereld mee ingericht.
  Vlak naast het Rien Poortvliet museum is het landbouwmuseum, hier ontdekt u alles over de mechanisatie van 1920 tot 1955. Hier laat men heel veel van de ouderwetse machines en gereedschappen zien die ook op Rien’s schilderijen en tekeningen voorkomen.Vanaf het Anton Pieckplein rijden we naar Zuid-Beijerland waar we een heerlijk kopje koffie of thee met gebak gebruiken, hierna volgt een rondrit door de streek o.l.v. een gids. Hij zal u onderweg alles vertellen over het landschap, de watersnoodramp en de oorlog.
  Bij terugkomst staat er een heerlijke koffietafel voor u klaar.
  Om 14.00 uur gaat u met de pont naar het Eiland Tiengemeten en kunt u een bezoek brengen aan het Rien Poortvliet museum en het Landbouw museum.
  Om 16.15 uur gaan we weer me de pont naar het vaste land en rijden we weer richting Brabant en sluiten deze indrukwekkende dagtocht af met een heerlijk diner.
 5. Beleef en Ontdek Urk
  Vroeger een eiland nu een polder. Beleef de geschiedenis van Urk.We rijden rechtstreeks naar Urk en worden ontvangen met een heerlijk kopje koffie of thee met gebak.
  Daarna gaan we o.l.v. een gids een prachtige rondrit maken door het nieuwe gedeelte van Urk, ook rijden we langs het palenscherm. Het bestaande 1231 meter lange palenscherm uit 1662 is een overblijfsel van de vroegere strijd tegen het water van de Zuiderzee en bovendien een belangrijke historische markering.
  We brengen een bezoek aan de IJsselmeerafslag waar u kunt deelnemen aan het veilingspel.We vervolgen onze rondrit en gebruiken we bij Restaurant de Goede Aanloop een heerlijk diner met natuurlijk kibbeling.’s Middags bent u vrij om Urk op eigen gelegenheid te bezoeken.
  Loop eens door de doolhof van steegjes in het pittoreske dorpje en ontdek de leuke winkeltjes of een van de vele terrasjes.Rond de klok van 15.30 uur vertrekken we weer naar Brabant en sluiten deze dagtocht af met een heerlijk diner.
 6. Klooster Wittem en Grotten van Valkenburg
  Bij deze tocht brengen we een bezoek aan het klooster in Wittem, waar daadwerkelijk nog kloosterlingen wonen.
  U wordt ontvangen met een heerlijk kopje koffie of thee met een lekker stuk Limburgse vlaai. Hierna gaat u o.l.v. een gids een bezoek brengen aan het klooster. Maak kennis met o.a. de barokke Kloosterkerk en Kapellen. U komt op plaatsen waar u als individuele bezoeker niet kunt komen. Zeer bezienswaardig zijn ook de grafkelder en de kloosterbibliotheek.Voor de lunch rijden we naar Vaals en gaan daarna richting Valkenburg voor een rondrit met een treintje door de grotten. De Gemeentegrot is een oude kalksteengroeve, waar tot ongeveer 1950 mergel werd gewonnen. De mergel is ontstaan in de tijd dat heel Europa nog een binnenzee was (ruim 140.000.000 jaar geleden). Mergel bestaat uit miljarden laagjes kalkskeletjes van de diertjes uit die zee. Dat verklaart ook de grote hoeveelheid schelpen die nog in de mergel zitten. De Romeinen waren al bezig met het delven van mergel en vanaf 1500 de blokbrekers. Deze groeve is ontstaan door het uitbreken van mergelblokken. Een grot ontstaat op natuurlijke wijze en een groeve is door mensen handen vervaardigt. Huizen in Valkenburg en verre omgeving zijn veelal geheel uit deze bouwstenen opgetrokken.Na het bezoek aan de grotten bent u vrij in Valkenburg. Zeker een bezoek waard is het oude centrum, natuurlijk is het ook heerlijk om een terrasje te nemen of te winkelen.
  Op terugweg richting Brabant sluiten we deze dagtocht af met een heerlijk diner.
 7. Beleef de sfeer van Schrobbelèr middagtocht
  Waar vriendschap gevierd wordt, komt Schrobbelèr op tafel. Een Brabantse traditie, die in de jaren ’70 ontstond in het huisbarretje van Jan Wassing. Als maagpatiënt kon Jan niet goed tegen sterke drank. Op eigen initiatief mengde hij bestaande dranken, aangevuld met homeopathische middelen, tot hij iets vond dat zijn maag kon verdragen. En het was nog lekker ook! Vanuit zijn huisbarretje ‘Bij den Schrobbelaar’ ontstond de kruidenlikeur zoals wij die nu kennen. Een gewaardeerde sfeerverhoger.De samenstelling van Schrobbelèr is een goed bewaard familiegeheim. Zeker is wel dat de likeur 21,5% alcohol bevat en is gemaakt op basis van maar liefst 43 kruiden.Beleef de sfeervolle, Bourgondische rondleiding bij Schrobbelèr in de distilleerderij. Je wordt in de rondleiding meegenomen in de wereld van onze kruidenlikeur. Tijdens de ontdekkingstocht maak je kennis met het verhaal achter Schrobbelèr. Proef, ruik en luister je weg door de historie, het geheim van het familierecept, het bottelen van de kruiken en met name de warme sfeer van Schrobbelèr.U wordt ontvangen met koffie en thee en natuurlijk een proeverij van 3 Schrobbelèr.
  Onder leiding van een gids gaat u een rondleiding maken door de distilleerderij en komt u alles te weten van het heerlijke drankje.
  Natuurlijk eindigen we in het sfeervolle Schrobbelèr Café met een klein Tilburgs feestje.
  Deze middag sluiten we af met een heerlijk diner.
 8. In de maand december zijn we van plan 2 kerstmarkten te bezoeken:

  De COUNTRY & CHRISTMAS FAIR in Zeist
  De Country & Christmas Fair vindt plaats in het sfeervolle slot Zeist.
  Vanaf het moment dat u het slot bezoekt, wordt u ondergedompeld door het fijne, warme gevoel van de mooiste tijd van het jaar ….Kerst.Naast een geweldig dagje uit is de Country & Christmas Fair de plek om in de juiste sfeer te komen en te shoppen voor geweldige decoraties, delicatessen en de leukste presentjes.
  Maar ook voor de niet shoppers onder u is er bij dit evenement heerlijk vertoeven. Zo zijn er tal van smakelijke stands waar u heerlijk kunt eten en genieten van een heerlijk kopje koffie of misschien een warme chocomel met rum om even op te warmen. Ook aan vermaak en entertainment is er meer dan genoeg te beleven, geheel in winterse kerstsferen natuurlijk, kortom een heerlijk dagje genieten…….We rijden rechtstreeks naar Zeist, maar maken onderweg een stop voor een kopje koffie met gebak. Na de koffie brengen we een bezoek aan de Country & Christmas Fair bij slot Zeist, waar we rond de klok van 11.30/11.45 uur zullen arriveren.
  Om 16.00 uur vertrekken we vanuit Zeist en sluiten deze dagtocht af met een heerlijk winterbuffet op de terugweg.

  De KERSTMARKT AKEN

  Net over de grens in Duitsland vind je de sfeervolle Kerstmarkt van Aken.
  Of bij sommige bekend als Kerstmarkt Aachen. Twee namen voor dezelfde gebeurtenis.

  Deze markt is het ideale uitstapje om in de donkere dagen van december alvast in de kerstsfeer te komen.
  Ieder jaar transformeren de steegjes en pleinen in de buurt van het stadhuis tot een sfeervolle kerstmarkt. Aken is een klein lokaal stadje. Dat zorgt voor een gezellige intieme sfeer. Verdwaal in de sprookjesachtige smalle straatjes. Volg je neus en je komt vanzelf op het bekende Marktplatz waar heerlijke kruidkoekjes worden gebakken.

  Vanaf de busparking is het ongeveer 1200 meter lopen naar de Kerstmarkt, via de sfeervolle straatjes loopt u naar het centrum.
  Op terugweg sluiten we de kerstdagtocht af met een heerlijk diner.